
Måske kender du følelsen af aldrig at være god nok? At du konstant vurderer dig selv ekstremt hårdt – og ofte ender med at gå rundt med en stemme, der siger, du ikke dur til noget som helst? Det kan føles som en indre dommer, der holder øje med hver en fejl, vi laver, og vurderer dem alle benhårdt, som om de var ægte katastrofer.
Men vidste du, at den hårde selvkritik har en pris? Den skaber distance til andre mennesker.
Psykologisk set hænger selvkritik tæt sammen med skam. Når vi dømmer os selv ubarmhjertigt, aktiverer vi den samme følelse i os selv, som hvis vi blev afvist af andre. Vores nervesystem går i forsvar, og vi trækker os – enten ved at lukke af for ægte kontakt eller ved at ’præstere’ os til accept.
Den sanselige og ægte forbindelse opstår først, når vi tør være åbne, sårbare og autentiske. Kort sagt: Os selv med fejl og mangler.
Men hvordan kommer vi så derhen?
Her får du 4 begyndelses-skridt på vejen til at arbejde lidt med din indre dommer:
📌 Bliv opmærksom på din indre stemme
Læg mærke til, hvordan du taler til dig selv. Ville du tale sådan til en ven? Hvis ikke, så prøv at ændre på tonen.
📌 Øv dig i selvmedfølelse
Selvmedfølelse er ikke det samme som selvmedlidenhed. Det handler om at møde sig selv med samme venlighed, som vi ville møde andre, som står vores hjerte nær.
📌 Brug tiden med mennesker, der gør dig tryg
Når vi mærker accept fra andre, kan vi lettere lære at acceptere os selv.
📌 Udfordr din skam
Skam vokser i mørke, men mindskes, når vi tør dele vores tanker med nogen, vi har tillid til.
Og så en disclaimer: At give slip på den indre dommer kræver træning og tålmodighed med os selv! Gevinsten er dog stor: Mere nærhed, mere autenticitet og dybere relationer. ❤️