Er du opmærksom på, hvad du tænker – om dig selv? Om andre? Og taler du med nogen om det? Måske er der et mønster i både selve tankerne, og hvornår de går i gang, eller hvem der skubber til dem …
Vi har vidst længe, at vores tanker gør noget ved os – med garanti siden Aurelius kom med ordene fra citatet ovenfor. Og sikkert også før.
Den positive psykologi har da også taget det til sig.
Det kunne jo være rigtig dejligt, hvis man hørte til dem, der tænker mange positive tanker. Om sig selv. Men det er der ikke så mange, der er heldige nok til eller øvede nok i.
For mange negative tanker kan føre til følelser af angst, depression, vrede og indre uro og ubehag. Tilstande der får en til at føle sig meget dårligt tilpas.
Et skridt på vejen til fx ikke at blive så negativ, som ens tanker kan være, er fx at begynde at sige de tanker højt, man ellers går alene med. Og allerbedst til én, der kan og vil lytte opmærksomt.
For nogen kan det også være rart at huske på, at tanker ikke er facts! Derfor er det vigtigt at få faktatjekket dem. For rigtig mange af dem er ofte helt ude i skoven. Især fordi vi når at tænke mellem 70.000 og 80.000 tanker dagligt.
Det kræver hjælp at bryde de negative tanker, den selvbebrejdende tone, den kritiske indre stemme, tankemylderet – ja, kært (eller skulle vi kalde det for destruktivt) barn har mange navne.
Og hey, mange af os vil jo også vide, at når vi tænker på noget rart, fx en feriedag med solskin og gode grin, så får vi det momentant bedre indvendigt – også selvom vi ikke bliver til en sol af at tænke på én.
Selv bruger jeg desuden meditation og det at være mere i nu’et. Det er ikke let og kræver øvelse. At lære et nyt sprog tager tid, og for nogen længere tid end for andre. Vi kan hele tiden blive bedre.
læs også: Skru ned for den indre kritiker